И то је математика!

Душко Радовић је говорио:,,Испуните живот женама и децом – брже ће вам проћи“. Постоји велики број задатака из математике о родбинским везама који су и лепи и занимљиви, а који се јављају и у свакодневном животу.

unuk

 Деда и унук

Деда прича унуку:

– У соби је било пет столица и на њима су седеле четири мајке, четири ћерке, три бабе, две прабабе и једна прапрабаба. Свака жена је сама седела на једној столици.

– То није могуће,умеша се унук.

– Јесте, својим очима сам то видео – узврати деда.

Да ли је то што је деда испричао ученику могуће?

Married

Нови брак

Ступајући у нови брак, муж и жена су у свој заједнички дом довелими децу из ранијих бракова. После тога, породица се још и увећала толио да је укупан  број деце износио 9. Међутим, јднога дана, спазивши да се деца туку у дворишту, жена рече мужу:

– Иди брзо, твоја и моја деца туку нашу децу.

Колико је деце добило батине, ако је муж имао петоро своје деце, а жена седморо?

12496948-vector-profile-silhouette-of-young-man-and-woman

Строги обичај

По строгом обичају једне земље, женама је забрањено да буду у друштву са другим мушкарцима. Међутим, једном приликом требало је да три брачна пара пређу са северне на јужну обалу реке и да при томе користе чамац за само две особе.

Могу ли те особе да пређу реку, а да обичај остане неповређен?

3475179-154192-happy-big-family-with-children-newborn-baby

Велика породица

У једној породици било је много деце. Седморо од њих су волели купус, шесторо пасуљ, петоро сарму, четворо купус и сарму, а двоје пасуљ и сарму. Један је пак са апетитом јео и купус и пасуљ и сарму.

Колико деце је у тој породици?

164466657

Дуг живот

Становници малог планинског села познати су по томе што веома дуго живе. Тако извесни Милоје има толико деце, унука, праунука и чукун унука да их је укупно заједно са њим 2801. Чукун унуци су мали и још немају своју децу, а сви остали имају једнак број деце. Сва деца су жива и здрава.

Колико деце има стари Милоје?

Постави коментар