Мозгалице, мозгалице…

1. Број цветова

Колико цветова има у букету ако су сви цветови руже изузев два цвета, сви су лале изузев два цвета, и сви су нарциси изузев два цвета?

2. Истраживач и медвед

Истраживач иде 1km  на југ, затим скреће и иде 1km на исток, поново скреће и иде 1km на север и стиже на место поласка, где среће медведа. Које боје је медвед?

3. Лековити напитак од вискија

Пацијент чита рецепт који би требало да му поправи здравствено стање: „Направити 1/2 литра напитка од вискија и воде, узимајући воду и виски у односу 1:6. Увече пре спавања попити напитак и отићи у кревет.“ Пацијент се дао на посао, имао је литарску боцу вискија већ била попијена, а воду је могао да узме са кухињске славине. Проблем је настао када је схвати да од посуђа и судова има само једну стаклену чашу од 1/4 литра и да нема посуду за мерење течности. Да ли пацијент може направити напитак упркос овим тешкоћама?

4. Број година деце

Два познаника, која се дуго нису видела , разговарају о својим породицама:

– Колико имаш деце?

-Троје, све три ћерке.

– Колико имају година?

– Производ целих бројева њихових година је 36, а збир тих бројева једнак је броју оне куће.

– Ниси ми довољно рекао.

– Најстарија ћерка свира клавир.

-Сад знам колико су старе девојчице.

Колико година има свака девојчица?

5. Километража

У току путовања колима које је трајало 5000 km, возач је , с времена на време, мењао места точковима  због равномерне потрошње гума користећи при том и резервни точак. Испоставило се да је на крају пута сваки точак прешао исти број километара. Колико километара је прешао сваки точак?

6. Трка камила

Да би донео одлуку о наследству између своја два сина, арапски шеик је организовао трку између њих на камилама до удаљене оазе. Наследство треба да припадне сину чија камила последња стигне на циљ. Два брата, после безнадежног јахања кроз пустињу у успореном ритму, сусрели су мудраца који је зачуђено пратио њихово споро кретање по врелом сунцу. Када је сазнао за правила трке и њихов проблем, обојици је дао савет, после чега су они хитро скочили на камиле и пожурили великом брзином према оази. Шта им је мудрац рекао?

7. Племена високих и ниских

На једном острву живе два племена. Припадници једног племена увек говоре истину, а припадници другог племена увек лажу. При својој посети острву мисионар је срео двојицу домородаца, једног високог  и другог ниског. „Да ли ти припадаш племену које увек говори истину?“, упитао је мисионар Високог. „Oopf,“одговорио је Високи. Мисионар је препознао да ова реч на домородачком језику значи једну од речи ДА или НЕ, али није могао да се  сети коју. Ниски је помало говорио језик мисионара тако да га је овај упитао шта је Високи рекао. „Он казати ДА“, одговорио је Ниски, “ али он бити велики лажов!“.

Којим племенима припадају Високи и Ниски?

8. Истраживачи и људождери

Три истраживача и три носача, припадника локалног племена, који су осим тога и људождери, треба да пређу реку у малом чамцу који може да прими само два  човека. Од целе групе само један истраживач и само један носач умеју да веслају. Наравно, истраживачи не смеју да дозволе да се у било којој ситуацији, на једној или другој обали, нађу у мањини у односу на људождере, јер ће бити поједени. Како ће ова група од шесторо људи најбрже и безбедно преко реке?

9. Необичан лифт

У лифту зграде од 26 спратова , постоје два дугмета. Лифт прелази тачно 11 спратова навише када се притисне прво дугме, и 7 спратова наниже када се притисне друго дугме ( дугмад не функционишу ако нема довољно спратова да би лифт ишао навише или наниже). Како се може стићи на 25. спрат полазећи од 8. спрата?

10. Покретне степенице

Један човек, који је силазио низ покретне степенице у покрету, избројао је 50 степеница, а други, који је три ута брже силазио, избројао је 75. При овоме се све брзине сматрају равноправним. Колико се степеница може избројати у видном пољу?

11. Брзина сплава

Брод од места А до места В иде пет дана, а од В до А седам дана. Колико ће дана пловити сплав низ реку од А до В?

12. Тројица мудраца

После напорног дана проведеног на путу, тројица мудраца су решила да преноће на ивици једне шуме. Док су спавали, један од њихових ученика премазао им је лица бојом. Када су се ујутро пробудили, свако од мудраца је видео  лица друге двојице и, мислећи да је његово лице чисто, почео да се смеје. Најпаметнији међу њима ипак се брзо уозбиљио закључивши да је и он намазан. Како је то закључио?

13. Крава, коза и гуска

Ово је чувени Њутнов проблем о крави, кози и гуски које пасу траву.

Крава попасе онолико траве колико коза и гуска заједно. Крава и коза заједно попасу траву са ливаде за 45 дана, крава и гуска за 60 дана, а коза и гуска за 90 дана. За колико дана могу крава, коза и гуска заједно да попасу целу ливаду? У обзир узети да трава на ливади непрестано расте.

 

6 comments on “Мозгалице, мозгалице…

  1. Добар избор мозгалица, оставићу другима да одговоре. Четврти задатак је из филма Ферматова соба (Fermat’s Room).

  2. Одлични су задаци. И ја их постављам својим ученицима. Задатак број 5 је био на опстинском такмичењу пре десетак година, 6, 7 и 8 су загонетне приче које су омиљене међу децом. Свака част колегинице.

  3. Mirjana Martinovic каже:

    Zadaci su sjajni! Ocekujemo jos koju mozgalicu. 🙂

  4. […] Мозгалице, мозгалице…. […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s